
MDC'23
Miniature Design Competiton
1.lik Ödülü
Rumuz: 648132
-
MERVE NUR AYDIN
-
MELİSA AKSOY
2. lik Ödülü
Rumuz: 915439
-
MUHAMMED EMİN GÜLBAHAR
-
ELÇİN YILDIZ
-
SEREN KARA
-
HALİME DUMAN
-
MUHAMMET ŞİMŞEK
3. lük Ödülü
Rumuz: 219643
-
ŞHİVA SADEGHI
-
ELİF SUDE YANIKKAYA
-
ELTAC KARİMOV

Eşdeğer Mansiyon Ödülü
Rumuz: 165983
-
BETÜL BÜŞRA ELMAS
-
ASENA POLAT
-
ELİF YAMAN
-
İLKE ZUHAL GENÇER
Eşdeğer Mansiyon Ödülü
Rumuz: 539187
-
EMRE EREN ÖZAŞIK
-
SERAY GÜLŞEN
-
AYŞE PERK
Eşdeğer Mansiyon Ödülü
Rumuz: 754963
-
ATALAY FERSİZ
-
EZGİ ÖZDİL
KAZANAN EKİPLERİ TEBRİK EDERİZ.

Yarışmanın Amacı
21. Yüzyılın ilk çeyreğindeyiz ve her geçen gün sorunları ağırlaşan bir dünyada yaşıyoruz. Tartışmasız en büyük sorunumuz; ülkelerin temel hedefi haline gelen daha hızlı büyümenin en olumsuz etkisi olan iklim değişikliği ve küresel ısınma yani “İklim Krizi”. Bununla beraber diğer önemli sorun ise “Küresel Nüfus Artışı”; 1900 yılında dünya nüfusunun 1,6 milyar kişi olduğu tahmin ediliyor, İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan nüfus patlaması sonucunda bu rakam yaklaşık 6 milyar kişi, 21. yüzyılın ortalarında ise 9 milyar kişiye ulaşması bekleniyor.
“Küresel Nüfus Artışı” ve “İklim Krizi” nin olumsuzlukları üzerine toplumun her kesimi sürekli düşünüp çözüm önerileri ve fikirler geliştiriyor. Bunun yanı sıra devletlerarası eylem planlarıyla da kalıcı çözümler üretilmeye çalışılıyor. Bu amaçla 2016 yılında Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülke, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” ve 2030 yılında gerçekleştirilmesi gereken “17 Temel Amaç”
1- Yoksulluğa Son,
2- Açlığa Son,
3- Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam,
4- Nitelikli Eğitim,
5- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği,
6- Temiz Su ve Sanitasyon,
7- Erişilebilir ve Temiz Enerji,
8- İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme,
9- Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı,
10- Eşitsizliklerin Azaltılması,
11- Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar,
12- Sorumlu Üretim ve Tüketim,
13- İklim Eylemi,
14- Sudaki Yaşam,
15- Karasal Yaşam,
16- Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar,
17- Amaçlar için Ortaklıklar,
üzerinden bir mutabakat imzaladılar.
2030 yılında gerçekleştirmesi planlanan 17 maddelik Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda günümüz yerleşim ve barınma sorunlarını değerlendirip “Geleceği Nasıl Tasarlayabiliriz?” sorusundan yola çıktık. Mekanların üretimi için Tasarım eğitimi (mimarlık, iç mimarlık, peyzaj, endüstri ürünleri tasarımı, şehir ve bölge planlama) ve Mühendislik eğitimi (inşaat) alan öğrencilerin, bugünün “Küresel Nüfus Artışı” ve “İklim Krizi” sorunları ile 50 yıl sonrasında insanların yerleşim ve barınma mekanları üzerine tasarım ve mekan üretimi düşüncelerini özgürce ortaya koyacakları bir yarışma platformu düzenledik.

Yarışmanın Teması
Yarışmanın konusu “Geleceğin Yerleşim ve Barınma Mekanları” olarak belirlendi . Yarışmacılardan beklenen yukarıda ana hatları ile ifade edilen 2030 yılında gerçekleştirilmesi hedeflenen “17 maddelik Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” nın olabilecek en fazla maddeye ulaşmayı sağlayacak;
YERLEŞİM DOKUSU + BARINMA BİRİMLERİ olarak konsept tasarım önerileri geliştirmeleridir.
Yarışmaya katılacak tasarımların hem “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” na ulaşmak hem de “Yeni Malzeme ve İnşaat Teknolojileri” önerilerini içermesi beklenmektedir.
Yarışmacılar yerleşim ölçeğindeki tasarımlarını “Küresel Nüfus Artışı” ve “İklim Krizi” sorunlarının yaşandığı bölgelerden kendi seçtikleri alanlarda gerçekleştireceklerdir.
Soru Sorma
Süreci
09.01.2023-16.01.2023
tarihleri arasında
sorularınızı
mail adresi üzerinden bize iletebilirsiniz.
Sonuçların İlanı
15.04.2023 tarihinde yarışmada derceye girenler web sayfamız üzerinden ilan edilecektir.
Ödüller
1. lik Ödülü 7.000 TL
2. lik Ödülü 5.000 TL
3. lük Ödülü 3.000 TL
Mansiyon Ödülü 3 Ekibe 1000 TL
Jüri Üyeleri
Yarışmamızda seçkin bir değerlendirme jürisi yer alıyor.

Dr. Öğr. Üyesi Hande ALADAĞ
YTÜ İNŞAAT FAKÜLTESİ
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
YTÜ Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Hande Aladağ, 2010 senesinde YTÜ Konut Üretimi ve Yapım Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nı, 2017 yılında ise YTÜ Mimarlık alanında doktorasını tamamlamıştır. Doktora tez çalışmasından ürettiği “Çok Aracılı Risk Paylaşım Sistemi” başlıklı patent başvurusu 2018 yılında ulusal patent enstitüsü tarafından tescillenmiştir. 2018 yılından bu yana YTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Hande ALADAĞ, Aralık 2020-Aralık 2022 tarihleri arasında YTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı görevini üstlenmiştir.

Doç. Dr.
Candan ÇITAK
YTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ
MİMARLIK BÖLÜMÜ
Candan Çınar, 1967 yılında doğdu. 1988’de İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde lisans eğitimini, 1999’da YTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde doktora eğitimimi tamamladı. Halen YTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde Doç Dr. ve YTÜ Konut ve Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü olarak görev almaktadır.

Doç. Dr.
Özgür BİNGÖL
MSGÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ
MİMARLIK BÖLÜMÜ
Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden 1998 yılında mezun oldu. Aynı üniversitede, 2001 yılında yüksek lisans programını; 2007 yılında doktora programını tamamladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Mimari tasarım ve planlama konularında eğitim vermektedir. Toplu konut planlaması, sosyal konut üretimi, kentsel mekân ve kentsel tasarım konularında çalışmaktadır. Mesleki faaliyetlerini BBMD | Bingöl Barka Mimarlık ve Danışmanlık çatısı altında sürdürmektedir.

Doç. Dr.
Nurbin PAKER

Mimar ve Tasarımcı Öznur Pınar ÇER

Mimar ve Tasarımcı
Danilo PETTA

Öznur GÜNEY ERBİL
MASK ARCHITECTS
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinin Mimarlık Bölümü’nden 2006-2010 yılında lisans eğitimi aldı, 2011 yılında Çekya’da bulunan Çek Prag Teknik Üniversitesinde
değişim öğrencisi olarak bulundu. Yüksek lisans eğitimine, Yıldız Teknik Üniversitesi Konut Üretimi ve Yapım Yönetimi programında devam etmektedir. Şu an Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’de Proje Geliştirme Müdür Yardımcısı olarak görev almaktadır.
MASK ARCHITECTS
VAKIF GYO
İTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ
MİMARLIK BÖLÜMÜ
Danilo Petta, uluslararası ödüllü bir İtalyan Saatleri ve Lüks Endüstriyel Tasarımcısı aynı zamanda İtalya'daki MASK Architecture'da Kurucu Ortak ve Baş Tasarım Sorumlusudur. Polytechnic of Milan'da Mimarlık ve Milano'da Istituto Europeo di Design'da (IED) İç Tasarım okudu. Multidisipliner kariyerine Roma'daki Bvlgari Tasarım Merkezi'nde "Saat Tasarımcısı" olarak başladı. Markanın "Serpenti Tubogas" ve diğer birçok başarılı saatinin tasarımına öncülük etti.
Öznur Pınar Çer MASK mimarlık bünyesindeki "Architecture Studio " da Baş Mimar olarak görev yapmaktadır
Uluslararası ödüllü bir Türk Mimar ve İtalya'daki Mask şirketinin kurucu ortağıdır.
2014 yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 'ni bitirdi. En önemli öğrenci yarışması "MIMED 2013" da birinci oldu . 2014-2020 arasında Almanya ve Türkiye'de birçok önemli şirkette çalışarak İnternationally markasını kurdu .2018 yılında Fütürist - organik " Kırşehir Otomobil ve Uçak müzesi " projesi ile World Achteture Community Aurad 29 çemberinde birinci oldu
Nurbin Paker Kahvecioğlu, 1989 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitede, 1992 yılında yüksek lisans derecesi; 2001 yılında da "Mimari Tasarım Eğitiminde Bilgi ve Yaratıcılık Etkileşimi" başlıklı doktora tez çalışması ile doktor ünvanı aldı. 1991 yılında Araştırma Görevlisi olarak başladığı akademik görevini halen aynı kurumda öğretim üyesi olarak sürdürmektedir.
Danışman Jüri Üyesi

Prof. Dr. Çiğdem POLATOĞLU
YTÜ ÖĞRENCİ DEKANI
MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ
Çiğdem Polatoğlu, 1985 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversitesi Mimarlık fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini İstanbul Teknik Üniversitesinde Bina Bilgisi üzerine yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesinde Mimarlık bölüm başkanlığı yapmıştır ve şuanda Öğrenci Dekanı olarak görev almaktadır.
Raportör

Arş. Gör. Mehmet Yavuzhan ERPAY
YTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ
Mehmet Yavuzhan Erpay 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden mezun oldu. Aynı üniversitede 2017 yılında yüksek lisans yapmaya başladı. 2020 yılında Yüksek lisans programını bitirdikten sonra doktora eğitimi almaya başladı ve eğitimine halen devam etmektedir. Aynı zamanda YTÜ’de araştırma görevlisi olarak görev almaktadır.
Ana Sponsorumuz
Geleneğinden aldığı güçle, geleceğin yaşam alanlarını inşa eder, paydaşlarımıza sürdürülebilir değer sunarız misyonuyla hareket eden Türkiye'nin ilk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Şirketi
VAKIF GYO 2022 yılında olduğu gibi bu sene de Miniature Design Competition Ana Sponsoru olarak destek vermektedir.
.png)
.png)
%20(2).png)